ÅSIKT

Gråtande snickare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På sin tid bölade Erik Gustaf Geijer mer än gärna inför sina studenter i Uppsala.

Numera föranleder gråtande män uppståndelse och spekulationer, åtmin-stone i Sverige. Robinson-Leif, den gråtande snickaren ni minns — antagligen var det binjurarna som spelade honom ett spratt där-ute på Robinsonön.

I binjurarna tillverkas hormonet DHEA som påverkar det manliga humöret, upplyser Byggnadsarbetaren. Sjunker halten av DHEA, vilket den lätt gör vid stress, så är tårarna inte långt borta.

Det kan räcka med ett myggbett eller några sköna rader om Sten Sture den äldre.

Buhu, buhu.

Elektrifierat

flöde

Under två år har Kammar-ensembleN arbetat med musik på djupet och bredden över medie- och kommunikationsgränserna i projektet Elektrifierad.

Nu avslutas projektet med Göran Gamstorps verk Flödet för elektronik, ensemble och solister. I dag och i morgon i Hörsalen på Kulturhuset. Musiken förstärks av konstnären Susanna Åhnstrands målningar som hänger i fonden.

Den som haft nöjet att komma i kontakt med Gamstorps tidigare musik (till exempel det väldiga Growings för symfoniorkester och elektronik, 926 takter musik som pågår under ett enda långt växande flöde) vet ungefär vad den har att vänta. Särskilt den suggestiva metamorfos-stilen i tid och rum som även spänner över musikens rent geografiska tidsrum; Afrika, Asien, Europa, beatmusik och konstmusik, ja till och med svensk folkmusik!

Mikael Strömberg

Fotnot: Lyssna till Gamstorp

Growings på Caprice Records (CAP 21570)