Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nästan perfekt!

Tove Ellefsen Lysander ser ”Den perfekta mannen”

Reuben Sallmander och Erika Höghede.   Reuben Sallmander och Erika Höghede. Foto: JOHAN TIBBELIN

    Man ska inte avslöja så värst mycket om Teater Giljotins Den perfekta mannen. Inger Edelfeldts spirituella och sorgsna sedeskomedi, luftigt och perfekt regisserat av Kia Berglund, lever högt på sina överraskningsmoment. Bäst är att ge sig det turkosblåa scenrummet med dess vita designmöbler i våld: där har Annika, Erika Höghede, riggat en överraskningsmiddag på tu man hand med Den perfekta mannen, Reuben Sallmander. I femton år har hon i hemlighet älskat Jacob, psykoterapeut och makens bästa vän. Nu är det dags att göra slag i saken.

    Med ett suveränt register som rymmer allt från uppsluppen ironi till desperat förtvivlan går Erika Höghede ut i fält. En hagelskur av frågor och motfrågor får Den perfekta mannens lugn att krackelera. Men Reuben Sallmanders Jacob försvarar sig väl och med utsökt tajming. Genom att själv inse ihåligheten i sina invanda terapeutfloskler en halv sekund efter att publiken har genomskådat dem får han skrattet med hellre än mot sig. Det är vackert så. Inger Edelfeldt intresserar sig för svagheter hos alla kön i den här pjäsen, det är inte enbart mannen hon är ute efter.

    Här drabbas kombattanterna av en äkta passion. Men den kommer för sent, som så mycket annat här i livet. Återstår för Annika att hantera sin besvikelse. Hon får himmelsk assistans, främst från lillsyrran Monica, Andrea Edwards. Förr stökig knarkarbrud, numera ängel vet hon allt om karlars "bäbisar", det vill säga om deras kukar, och kan ge Annika råd - inte alla lika goda, kanske. Jesus himself kommer också till undsättning - inte oväntad spelad av Den perfekta Sallmander med mjukheten hos en bokmärkesängel. Tobias Hjelm som maken Erik levererar en utsökt slemmig studie i manlig självgodhet och nog lär man sig ett och annat här, om "värsta språket", 40-årskris i storstad och manligt/ kvinnligt.

Med scenisk fantasi, intelligens och sprudlande komik i tillägg är Den perfekta föreställningen inte långt borta.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet