Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kvinna och krigshjälte

    Inte ens kriget, det manligaste av alla manliga uttryck, är längre officiellt förbehållet mannen.Nyligen ryckte även prinsessan Victoria in i lumpen. Hon är nationens nästa regent. Men hon är också kvinna.

Nu för tiden vet vi alla att kvinnor kan vara soldater och att det anses som ett tecken på jämställdhetens landvinningar. Ändå är kanske den ömma modern, som offrar sin son för landet, fortfarande den främsta kvinnorollen i ett krig.

Men fascinationen för de kvinnor som givit sig in på krigets arena har alltid varit stor. Turkiskan Sabiha Gökçen blev 1936 världens första kvinnliga stridspilot. Ord&Bild berättar den i Sverige okända historien i fett dubbelnummer. Sabiha Gökçen var en föräldralös flicka som adopterades av Turkiets landsfader Atatürk. Och när hon så småningom blir stridsflygare och deltar i bombningen av Dersim, blir hon hela nationens dotter.

Men en kvinna i ett krig innebär nya faror. Gökçen lovade pappa att ta sitt liv om hon tillfångatogs, så att inte hennes heder skulle komprometteras vid en våldtäkt. Han lär även ha givit henne pistolen hon skulle använda.

Det är en kittlande historia.

Men kulturantropologen Ayse Gül Altinay stannar inte vid fascinationen över kvinnans brott mot traditionen. Hon visar hur inordningen i en annan tradition fungerar – nationalismens tradition. Sabiha Gökçen var en kugge i byggandet av en modern stat där kvinnans roll skulle reformeras. Och det var kurder som hon bombade i Dersim. Feminism och militarism i oskön förening.

 

    Ord&Bild lockar, trots en viss torrhet, till funderingar kring perspektiv och vem som berättar världen. ”Inifrån” problematiseras av aktuella dokumentärfilmaren Cecilia Neant-Falk. Medan Amanda Peralta tittar närmare på vilket Argentina som skapas när svenska medier berättar landet ”utifrån”.

Men den inblick som skakar om allra mest är ”Tio avsnitt om kriget”. Den före detta soldaten Arkadij Babtjenko målar det glömda kriget i Tjetjenien i ens huvud. Det är så sjukt och vardagligt att det nästan gör ont. Men kanske är det vetskapen om hur försvinnande sällan detta krig berättats i vår värld som gör mest ont. För det som inte finns har inget perspektiv.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet