Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Älskvärt men grymt

    Somliga böcker är sig själva nog. De förkroppsligar sig själva. Om man ska recensera dem vill man helst citera dem i sin helhet. Den kinesiska författaren Céline Yangs korta roman För alltid Paris är en sådan.

Céline Yang växte upp i Peking och flyttade till Frankrike 1989. Hon är numera fransk medborgare.

En ung kinesisk flicka läser vid ett universitet i Paris. Hon umgås med sina vänner, kämpar med studierna, har en misslyckad kärleksaffär eller två. När läsåret är över skiljs vännerna åt. Handlingen kan te sig banal. Allt ligger i romanens ton. Den lakoniska stilen döljer fasor i sina djup, men också komik, det tragikomiska tillståndet att vara en fri människa, en frigjord kvinna. Det är på många sätt en sorglig historia men språket slår ständigt över i subtil humor. En ros till översättaren Göran Malm-qvist!

    Céline Yang lyckas skildra främlingskapet i staden. Hon vandrar omkring som en nutida Rimbaud i ett älskvärt men grymt Paris. Det är en mycket ung röst som berättar. Rösten stryker sig mot objekt, människor och skeenden så nära som möjligt, också det obekanta, det som inte syns, det som inte går att förstå. Texten rymmer på så sätt en nostalgisk fantasi om hur språket en gång hängde ihop med verkligheten. En ros var en ros. Men nu är vi ju en gång alla främlingar i språket. Det är oemotståndligt bra.

Cecilia Annell
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet