Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kvinnors foto faktiskt

    Marie Høeg och Bolette Berg tog bilderna för hundra år sedan: en cool, snaggad tjej driver med könsrollerna. Med en cigg i mungipan hoppar hon runt i mäns och kvinnors underkläder. På en bild har hon slätkammat håret i sidbena, satt på sig mustasch och kostym. Plötsligt är hon man och hon verkar fullt medveten om att könsroller är lika trendkänsliga som de kläder man drar på sig. Bilderna ger queer ett ansikte innan begreppet ens existerade. Slarvigt upphängda kulisser gör det hela till ett skådespel. De verkar ha haft väldigt kul när bilderna togs och modellen lyckas inte alltid hålla sig för skratt.

Jag får en känsla av att bilderna togs i smyg, på säkert avstånd från männens kritiska blickar. Kanske kommer den uppsluppna glädjen från att de gör något förbjudet. Hur de agerade utanför fotoateljén? Och vilka de visade bilderna för?

 

    Bildserien ingår i Women photographers – European Experience, en utställning i samarbete med konst- och bildvetenskapen på Göteborgs universitet. Nu ska, äntligen, kvinnornas insatser inom fotografin fram i ljuset.

Ta bara en sådan som fransyskan Claude Cahun. Manliga surrealistiska fotografer på 1920- och 30-talen älskade att porträttera kvinnor antingen som uppstyckade kroppar eller välsvarvade materiella inventarier – men Cahun bröt sig ur den sexistiska motivsfären.

Genom att själv vara modell tog hon också kontroll över bilden av sig själv. På ett av fotografierna står hon framför en spegel i rutig rock. Som för att skydda sig från voyeuristiska intrång håller hon ihop den vid halslinningen. Hennes blick är fäst vid betraktarens och det är osäkert vem som granskar vem. I bild efter bild experimenterar hon med sitt visuella jag. I sitt kameleontartade förhållande till sig själv framstår hon som en banbrytare för postmoderna fotografer som Cindy Sherman.

 

    Det är roligt att se hur olika kvinnliga fotografer arbetat. Visst har de fotograferat sina barn, men inte bara. De har också arbetat som bygdefotografer, pressfotografer, porträttfotografer, reklamfotografer och krigsfotografer ... och det är mycket märkligt att de fått så lite plats i historien.

Förhoppningsvis innehåller den bok som kommer ut i höst fler samtida exempel, för i utställningen känns lite väl påvert med bara tre samtida fotografer.

 

Stina Högkvist
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet