Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Brottslig krigshjälp

    I torsdags rullar tre efterlängtade, tungt lastade bilar märkta med Röda halvmånen in i Safwan, några mil in i Irak från Kuwait sett. På lastbilarna finns stora banderoller med texten: ”En gåva från människorna i Kuwait till människorna i Irak”.

Ungefär tre hundra personer rusar inför den samlade världspressens kameror fram till lastbilarna och kastar sig över förnödenheterna. Bilderna skickas ut över världen, Saddam Hussein ser dem antagligen på CNN.

Konvojens ankomst är anpassad till televisionens prime time i USA – och är en handling på gränsen till krigsbrott: det är inte tillåtet att hindra eller fördröja hjälpsändningar – och det är inte heller tillåtet att använda civilbefolkningen för propagandaändamål.

 

    Den hjälp som kommer via Kuwait styrs av västkoalitionen genom ett Humanitarian Operations Center. Flera organisationer, bland dem Medico International, kritiserade arrangemanget redan före krigsutbrottet: centret ger koalitionen möjlighet att styra hjälpsändningarna efter både militära och propagandistiska ändamål.

Koalitionen riskerar därmed hjälparbetarnas och irakiska civilas liv, eftersom krigslagarna ger Irak rätt att utse hjälpsändningarna till militära mål om de otvetydigt används för att ge koalitionen militära fördelar.

Här har både hjälporganisationerna och – bland andra – den svenska regeringen ett ansvar. Hjälpen till civilbefolkningen måste omedelbart tas över av FN eller någon otvetydigt civil institution.

Mats Deland
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet