Aftonbladet
Dagens namn: Gabriel, Rafael
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Drömmar som skrot

Akvarell av John Eyre.   Akvarell av John Eyre.

    Vad är det som får svenska konstnärer att måla vraken av amerikanska bilar och restaurerade veteranmotorcyklar? Som lockar konstnärer som John E Franzén och Ulf Wahberg att skapa bilder av gamla raggarbilar och renoverade Harley Davidson-motorcyklar?

Konstfrämjandets galleri på Södermalm i Stockholm visar fram till lördag akvareller av John Eyre med bil- och mc-motiv. Former, ytor. Rost, matt krom och solblekt billack. En detalj från en mc-ram och de klassiska V-Twinmotorerna från Milwaukee.

50- och 60-talens amerikanska bilar är de kanske mest uttryckliga symbolerna för 1900-talets tillväxtdrömmar. I fenor och krom finns industrialismens hela framstegslöfte. Förvandlade till skrot säger de något om vår tid.

Samtidigt finns här också något annat: en kommentar till ett klasssamhälle i förändring. De skrotfärdiga bilarna och renoverade motorcyklarna talar om en proletär manlighet, fylld av kompetens och självförtroende.

 

    Medan flickorna och medelklassens gossar lärde sig tyska verb fick arbetarklassens pojkar hålla till i verkstaden. "Ge grabben en moped."

Så kan en rostig bakskärm eller ett läckande vevhus bli ett renoveringsprojekt, och en livsuppgift.

Kanske är också detta på väg att försvinna. En modern bil, sammansatt med clips och tejp, kräver datorer och specialverktyg när den går sönder. Sådant föder inte drömmar som en reparation längs vägrenen. Och det skapar inte konst.

Ingvar Persson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet