Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Konstnären som valp

Roman: Cees Nooteboom – PHILIP OCH DE ANDRA

Foto: ULLA MONTAN

    Holländaren Cees Nooteboom hör till de återkommande namnen när det drar ihop sig till Nobelprisdiskussion på höstkanten. Helt utan betydelse är detta knappast för att den korta debutromanen Philip och de andra från 1955 nu kommer på svenska. Det ska självklart inte tolkas som en kritik av utgivningen i sig. Den 22-årige författaren hyllades som ett brådmoget geni och förnyare av den holländska prosan. Det betydde, som översättaren Per Holmer påpekar i ett efterord, att det låste sig för romanförfattaren Nooteboom, som under följande decennier kom att ägna sig åt lyriken och att förnya reseskildringen.

Det gör han på sätt och vis redan i debutromanen. Temat är närmast schablonartat för manliga debutanter: ung man på resa. Jag vet inte hur många liftarromaner jag läst i mitt liv. Men sedan upphör likheten med genren i övrigt.

Visst finns här resandet som ett äventyr, ett inflöde av impulser, främmande liv, jaget som ett läsk- och lackmuspapper som suger till sig allt och ser sitt liv förändras.

Men det som skiljer den från mängden är inte bara den romantiska, sagoaktiga tonen och de raska skutten mellan tidsplan och miljöer (Stockholm, Lappland och vad som verkar vara Dalsland är med på några hörn), utan framför allt berättelserna i berättelsen.

 

    Romanen formar sig till en sofistikerad historia om berättandet som livets mening, oavsett erfarenheter, som här i sanning är skiftande. Dessa berättelser smälter samman till en prosalegering, sammanhållen av den unge jagpersonens vandring genom en ogripbar värld, där konkreta upplevelser ibland kan vara störande och smärtsamma nog, men där drömmen om den stora kärleken bär stegen framåt.

Som sig bör i en romantisk berättelse, så finner han den också - bara för att förlora den igen. Sensualism, vemod och magi - se där den treenighet som gör Nootebooms debutbok till något utöver det vanliga.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet