Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jag är det vackraste du vet

Dagens GORMANDER

    Jag tar fram mitt stora stetoskop och lyssnar till hennes hjärta. Hon är en drömlik uppenbarelse och står på det stora förlagets party just i svackan mellan ett överflöd av små köttbitar spetsade på pinnar och ett drinkbord där varje glas har oliver med pinnar.

Det är mycket pinnar nu, säger jag. Hon nickar och suger dröjande på en oliv.

Pinnarna är vassa, säger jag. Otroligt många får pinnar i halsen och sen sätter dom sig på tvären. Vilka? säger hon. Pinnarna.

Jag känner genast att jag skulle vilja komma henne närmare. Vinna henne. Vara hos henne när jag vaknar.

Nu kommer nog kommunalarbetarna att strejka, säger jag. Om brandmännen strejkar blir det problem. Man vill ju att nån ska släcka när det brinner.

 

    Vill man? säger hon och ler och jag tänker att det är ett tvetydigt leende och att det är just den tvetydigheten som betyder uppmuntran.

Och nu ska vi med i EMU, säger jag. Hon torkar försiktigt sin mun med en servett av frotté som blivit förvärmd av cateringfirman.

 

    Vi kan ju prata om stabiliseringspolitiska problem, fortsätter jag. Frågan är om vi ska låsa in valutan. Jag märker att jag står väldigt nära henne, vi är fastfrusna tillsammans i en liten och lycklig väntan. Det är just den här sortens djupa samtal man söker med en kvinna.

Vad tycker du om buffertfonderna? säger jag. Jag hörde Bengt Dennis häromdan på ett möte. Sossarna har problem, för många av LO:s medlemmar är emot EMU. Därför vill LO ha buffertfonder för att lura in medlemmarna in i EMU.

Plötsligt märker jag att hennes ögon söker sig förbi mig. Hon ser något som jag inte vet om. Så är det jämt på stora partyn. Man blir förbitittad. Man måste slita tillbaks uppmärksamheten.

Buffertfonderna betyder inget ekonomiskt, fortsätter jag och märker att jag pratar fortare nu. Bengt Dennis sa att dom är fullständigt betydelselösa. Men LO-ledningen kör bufferttricket för att behålla kontrollen. Annars är dom rökta.

Nu ler hon. Fast det är mot nån bakom mig. Ibland är det som om de nära samtalen glider mig ur händerna. Jag borde säga nåt bättre. Till exempel att hon har en fin linje just över höfterna och att lidelserna styr världen och att jag, även om hon ännu inte upptäckt det, är det vackraste hon vet.

Hej, säger nån bakom mig. Hej, säger hon och lyser upp. Jag vänder mig om. Det är Björn Ranelid och han är solbränd som bara höga upplagor kan åstadkomma.

 

    Vad tycker ni om EMU? säger han. Fantastiskt spännande, säger hon. Jag läste i Dagens Nyheter att du ska leda kampen för ett ja.

Han skrattar och låter förstå att han inte ska leda utan bara delta i kampanjen. Sen går dom sin väg tillsammans. Jag vill finnas till i världen, hör jag honom säga. Som författare vill man ju ha lidelse. Jag följer mitt samvete.

Där står jag kvar, en olivpinne utan oliv. Undrar just vad jag gjorde för fel.

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet