Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inför rätta!

    Det är inte bara irakier som fruktar konsekvenserna av bomberna över Bagdad och Basra. Även inom den amerikanska administrationen stiger fruktan. Alla vet att både britter och amerikaner bryter mot internationell rätt när de använder klusterbomber (minst 25 döda civila hittills), men det är mindre känt att de ansvariga faktiskt kan ställas inför rätta - för detta och tidigare brott.

Europas modigaste åklagare fanns för några år sedan i Spanien - nu finns de i Belgien. Sedan några år tillbaka bedrivs där en förundersökning mot Israels premiärminister Sharon och höga israeliska militärer, för brott mot internationell rätt i Libanon och Palestina. Belgisk lag, liksom bland andra även den svenska, tillåter åtal för vissa särskilt allvarliga brott enligt universell jurisdiktion, det vill säga utan att brottet har direkt anknytning till landet.

 

    Nyligen lämnades en anmälan in från anhöriga till offren för den allierade bombningen av ett skyddsrum i Bagdad 14 februari 1991, när mer än 400 civila dog. Detta föranledde Colin Powell att hota de belgiska myndigheterna för att konstruera "politiskt motiverade" åtal. Powell hotade också, enligt brittiska Statewatch, med att USA i fortsättningen kommer att bojkotta ministermötena i Natohögkvarteret i Bryssel.

- Vem vet var vi hamnar om vi åker dit?

Powells förakt inför Belgiens grundlag och den internationella kampen mot statsterrorism och krigsbrott måste få ett snabbt svar. Det svenska rättsväsendet kan i enlighet med gällande lag ansluta sig till de ansträngningar som görs i Belgien. Detta kräver dock tillstånd från regeringen (åtalsförordnande).

Thomas Bodström kan omedelbart göra klart att regeringen inte avser att hindra ett svenskt agerande i enlighet med svensk och internationell rätt. Så slipper belgiska åklagare själva försvara elementära rättsprinciper.

Mats Deland
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet