Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Geniet & Gud

Anders Ahlbom Rosendahl.   Anders Ahlbom Rosendahl. Foto: PETRA HELLBERG

    Tro gott, och det går dig väl! är budskapet i Strindbergs Till Damaskus på Strindbergs Intima Teatern. Den okände, Anders Ahlbom Rosendahl, är författargeniet i blomstrande kris som genom tron ska befrias för sitt brottande med skuld och straff. Han har saker att begrunda, har lämnat hustru och barn för Damen, Alexandra Zetterberg, en gift kvinna. Och bland de föreställningar som frodas i Den okändes överhettade fantasi finns den att Läkaren, Damens övergivna make, ska gifta sig med Den okändes övergivna fru.

Scenen där Stefan Ekmans Läkaren med sann humanism befriar sin rival från hans befängda idé är ett glasklart exempel på samspel som den annars vackra föreställningen saknar. Tyngdpunkten här ligger på beskrivningen av ett tillstånd snarare än på en process. Golgatavandringen äger rum i skuggan av dårhuset. Scenografen Peter Holms smuts-vita kakelvägg bildar fond och får i slutet samsas med själafridens blåa himmel.

Anders Ahlbom Rosendahl är i ständig, paranoid rörelse, med utvakade ögon och en replik som stockar sig. Ändå lyckas han tillföra rollen en virilitet, medan Damen har otydlig flickaktighet som gör ett möte mellan dem omöjligt. Hennes uppgift stannar vid den alltför välkända: den allt förlåtande kvinnan som ska lotsa geniet in på den smala vägen.

I slutet följer han med henne in i kyrkan. Men Ahlbom Rosendahl garderar med en klackspark. Vid sunda väts-kor ger sig Geniet inte för någon Gud.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet