ÅSIKT

Åsbergskap!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: GÖRAN SETTERBERG
Cilla Olsen och Ina Sletsjöe i "-skap".

Fyrtiofyra ord med suffixet

-skap har koreografen Margaretha Åsberg funnit, vilka också förtecknas i programmet till hennes senaste och efterlängtade verk -skap, in the Shadow of P. Suffixet -skap är vad som ofta gör något enstaka och ofärdigt till något större och skapat, det är också något neutralt som plötsligt kan genusbestämmas.

De fem dansare som inledningsvis sakta bryter sig loss från sina pyramidformade, bergsliknande pappersdräkter förvandlas under den dryga halvtimme verket varar till minst fem knippen liv. Här pågår en kamp, med kraft och en obestämdbar målinriktning skjuts alla hinder undan, ända tills de åter, men nu med omvända förtecken, kan ta de lämnade dräkterna i besittning.

Gunnar Idenstams suggestiva orgelmusik spelar en minst lika stor roll i detta kraftfulla dansverk, just orgeln är också det instrument som omfattar det största registret, som vore den livet i kvadrat. Föreställningen inleds med Virpi Pahkinens korta Bladvändarens afton, ett slags prolog där hennes omslutande rörelser tycks uppgrävda ur jorden, där de sedan urminnes tider legat och väntat på att just Pahkinen varsamt ska frilägga och hylla dem.

Efter gästspel i Göteborg (Atalante 9-10 april) och Malmö (Dansstationen 12-13 april) återvänder de båda verken till Stockholm den 8-11 maj. Så kan också ett nytt ord med suffixet läggas till listan: åsbergskap.

Dans

Claes Wahlin