ÅSIKT

...och allt blir så bra till slut

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: PER ERIC MATTSSON

Ami Lönnroth, före detta gästprofessor i journalistik och mångårig skribent vid bland annat Svenska Dagbladet, debuterar som romanförfattare med en bok om mödrar och döttrar och fred och försoning. Linda och Louise handlar om vikten av att inte vara så fast i sina förutfattade meningar om man skall kunna bli en lycklig människa. Eller om att en schyst blandning av lagom höga ideal och vanlig, hederlig småborgerlighet funkar i alla lägen.

Linda och hennes mamma Louise har svårt att kommunicera. Linda är fyrtionånting, fredsaktivist, kvinnokämpe och idealist. Louise är framgångsrik som forskare inom något ospecificerat naturvetenskapligt - en konservativ dam med en stark aversion mot sin dotters "flummighet". Lönnroth berättar om ett år under åttiotalet då de två, genom en rad invecklade omständigheter, kommer närmare varandra.

Mor och dotter når, relativt snabbt, ett nytt samförstånd kring en uppsättning lagom urvattnade, allmänhumanistiska värderingar som funkar bra både till höger och väns-ter. Fred är bättre än krig, kärlek är bra, men incest verkar vara fruktansvärt. Det är lika fint, och viktigt, att vara god mot sina medmänniskor (även bögar och alkoholister), som det är att ha ett trevligt hem och dricka ett gott vin till maten. Linda och Louise finner varandra och sig själva, och romanen går vidare till att skild-ra deras upplevelser av bland annat Göteborgskravallerna och elfte september. Till och med dessa händelser får en sorts lyckliga slut i den här romanen. Det måste vara härligt när allt är så enkelt.

Roman

Jenny Tunedal