ÅSIKT

Ja, vi älskar dem!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: PETRA HELLBERG
Staffan Westerberg, Kristina Lugn och Anna Pettersson

När De tre pralinerna vaggar in i en ouvertyr som tycks ha knåpats ihop natten före måndagens premiär och sjunger "Men ni älskar oss ändå!" undrar man hur länge det här ska hålla. På ridån hänger visserligen en handskriven brasklapp med "ursäkta handstilen!" och Brunnsgatan Fyra är visserligen stans hemtrevligaste scen. Men någon måtta får det väl ändå vara på amatörismen!

Så händer saker. Staffan Westerberg gör entré i randig baddräkt som Gammelgäddan från Vasastan på jakt efter Nya Posten. Anna Pettersson och Kristina Lugn går på med metspö och skämt av typen "Meta Velander?" till pålagda tv-skratt. Anna Pettersson ger mannen det han tål i monologform och kontrar själv med sångnumret "Mad About the Boy". Staffan Westerberg sjunger rasande vackert om att spela andra violin Britten och Pitten. Och när Kristina Lugn slår sig ner i parksoffan och läser egna texter direkt från bladet regnar det aforismer som man bara vill fånga i luften och ta med hem. Kärleken är en skottskada, livet ett sorgearbete och döden det ultimata bottennappet.

Fast hon blygt döljer sig bakom ridån av hår avslöjar Kristina Lugn en förödande scencharm. Anna Pettersson avslöjar en förbluffande sångröst som borde ta henne långt. Och när Staffan Westerberg får omkull sin partner Lugn i Evert Taubes Havsörnsvals går bottnen ur salongen. Allt motstånd har smälts ner. Ja! Vi älskar.

Våra bottennapp visar på sitt elegant taffliga sätt vad som är Brunnsgatan Fyras nisch i svensk teater. Glöm genrebeteckningar som revy, kabaré eller litterär salong. Det vi bjuds här är livserfarenhet och modet att mötas. Det är helt i grundaren Allan Edwalls anda och så sällsynt att man ber att få tacka.

Teater

Tove Ellefsen Lysander