Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

För mycket

    Titeln på Maria Küchens nya roman är gåtfull: Harhjärta. Den passar egentligen bara in på en person: den tidigare nazisten och ungdomsligisten som fått ihop det med en ung studentska och djurrättsaktivist.

Redan på sidan ett dräps en kvinna och senare skjuts också en kinesisk gästforskare, den ende mannen i det cancerforskningskollektiv på Karolinska som gemenligen går under namnet ”fittstimmet”. Där jobbar Kattis, en annan av huvudpersonerna. Länge får hon hotmejl utan avsändare med budskapet ”Hello murderer”. Dessa upphör så småningom, oklart varför.

Det är inte den enda lösa tåten i den här romanen. Det vimlar av dem. Harhjärta består av ett antal parallellhistorier som – antar jag – ska fånga in ett nuläge. Man möter nazistiska våldskonspirationer, en managementbrud som hypnotiserar direktörer (och regelmässigt sätter på den snyggaste efter föreläsningen), intriger på arbetsplatsen. Göteborg 2001 finns med på ett hörn, liksom en benhård AFA-tjej. En smygfascistisk präst dyker upp för att gåtfullt försvinna lika fort. Ja, till och med råttorna får vara med och stå för romanens slutord: ”Musen vet naturligtvis inte att den är en produkt – En produkt av vad?”

Något svar på den frågan ger knappast detta försök att med tv-såpans struktur gestalta olika debattämnen för dagen.

 

    Anlägger man det numera så populära genusperspektivet på romanen så utkristalliserar sig två mönster. Kvinnorna är självständiga, med jobb och ambitioner (studier), samtidigt som de kan förfalla till gråt, skrik och ibland kastar saker omkring sig. Männen däremot (utom den svale, jobbfixerade kinesen) är svaga käril för vilka en separation är en livskatastrof. De blir telefonterrorister, våldsmän eller motsatsen – stannar av i en närmast total lealöshet och katatonisk stumhet.

Det känns lite schematiskt, milt uttryckt.

Küchen har tidigare skrivit högst passabla böcker, som Lycklig hora och den i höstas utkomna De behövande. Harhjärta däremot är en roman som gapar över så mycket att, bildlikt talat, käften går ur led.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet