Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Gubbarnas musik

    Var är männen i kvinnornas musikhistoria?

I senaste numret av Nutida Musik/Tritonus (1/2003) diskuteras musik och genus. Varför har konstmusiken misslyckats med en frivillig kvotering när bildkonsten och litteraturen har lyckats med att både blanda och diskutera könen?

Tyvärr är svaret löjligt enkelt. Konstmusikens struktur är förlegad och musiklivets byråkrati styrs av gubbar. Gubbar från tjugo år och uppåt drar fram sina kompisar i ljuset. Men skulle inte kvinnor göra samma sak om de fick styra? Jag är inte så säker. Antagligen skulle musikutbudet bli mer alternativt och generösare.

Hör bara vilka grodor som har hoppat ur oss män genom seklen. "Huvudsaken späda kvinnohänder vilar snyggt på klaviaturen." "Fiolspel är direkt olämpligt, ty kvinnor bör inte flaxa med armarna." "Blåsinstrument passar inte, eftersom det vanställer kvinnans ansikte." "Cello är osedligt." Läkare (mest frenologer) trodde nämligen att om kvinnor uttryckte sig konstnärligt skulle de föda vansinniga barn.

    Jenny Lind led av en sjuklig osäkerhet om sin egen förmåga. Efter två månaders turnerande i USA hade hon sjungit in fyra miljoner. Hon var den första megastjärnan vars namn och bild förekom på rakborstar, slipsar, braskaminer, ånglok och andra manliga accessorer. Ändå valde hon att sluta sjunga offentligt. Varför? Hon ville föda barn.

Och varför blir så få kvinnor tonsättare - och så sällan spelade? Tyvärr är nog detta ännu simplare. Tonsättare är ett typiskt karriärsyrke som följer en hierarkisk struktur liknande den inom stat, landsting och kommun. Av kvinnor krävs (både implicit och explicit) att de plöjer fram i musiklivet som en Arnold Schwarzenegger.

Har du nånsin hört en man kula hem kossorna på fäboden. Va! Har du nånsin hört en man tala om vad han egentligen känner utan att göra det till en principsak? Va!

Läs NM/T och ge dig in i genusdebatten.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet