Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Dialogen är styrkan

Thomas Engström.   Thomas Engström. Foto: PELLA ENGSTRÖM

    Styrkan i Thomas Engströms debutroman Mörker som gör gott är dialogen. Huvudpersonen Tobias är lärare i rättshistoria i Boston, ensamstående, cynisk, raljant och missnöjd med det mesta, framför allt sig själv. En dag ringer en femtonårig yngling på dörren och presenterar sig som en son, vars existens Tobias inte hade en aning om.

Där har vi intrigen. Det finns en alkoholiserad mamma också, visar det sig. Henne har Tobias en gång lämnat på grund av chock över sin egen allmänna impotens. Så kan det gå, och nu måste Tobias ta tag i sitt liv igen, som det brukar heta.

 

    Nej, handlingen i Mörker som gör gott griper knappast tag om läsaren och de agerande personernas skiftande insikter och attityder konstateras snarare än gestaltas. Men så var det alltså dialogen. Den lever, den är snärtig och ofta med spetsigt humoristiska på kornet-formuleringar. Thomas Engströms prosastil är ledig och han har överhuvudtaget god hand med språket. Det är inte så illa, även om han nu inte riktigt bottnar i själva storyn.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet