ÅSIKT

Sveket mot Lilja

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

God nyhet för verklighetens Lilja: hon får stanna i Sverige.

Dålig nyhet: det är bara tillfälligt.

Kastar sig inte Lilja från en vägbro i Sverige är det stor risk att hon blir offer för hämnd där hemma.

Förra året såldes 200–500 kvinnor till sexhandel i Sverige och en halv miljon kvinnor och barn traffickades in i EU.

Åtta nordiska och baltiska länder enades i onsdags om att ”undersöka möjligheterna” för dem att få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd.

Den svenska regeringen har dock redan bestämt sig. I vår kommer Jan O Karlsson att föreslå att offren ska få stanna tillfälligt – för att hjälpa till med polisutredningar och vittna i rättegångar. Sedan ska de ut!

Det är en politik som är för jävlig.

n n Om tillfälliga uppehållstillstånd över huvud taget ska göra någon nytta måste den svenska polisen prioritera traffickingbrotten eller få öronmärkta pengar för att utreda dem. Hur det blir med pengar är oklart, men Thomas Bodström lovar i alla fall – äntligen! – att regeringen kommer att ingripa om polisen inte tar detta på allvar.

Tillsammans med Margareta Winberg bedyrar han också att kvinnor och barn ska ”få ett säkert återförande om de vill och kan återvända hem”.

Hur ska det gå till?

De som har sålts av sin familj, av pojkvännen eller en kompis – och som vittnat i Sverige – har ingen trygghet att återvända till. De riskerar att utsättas för hämnd för att de har tjallat och att skickas iväg i prostitution igen, till något annat land.

Inte heller polisen kan de lita på: i exempelvis Moldavien har det hänt att traffickingoffer sålts vidare – av de poliser som skulle hjälpa dem.

n n Alltså: det självklara vore att människohandelns offer fick stanna för gott i Sverige.

Om så inte sker måste de få skydd och hjälp i sina hemländer. De åtta nordiska och baltiska länderna ”överväger” nu samarbetsprojekt med juridiskt, socialt, ekonomiskt, polisiärt, medicinskt och psykologiskt stöd.

Överväger? Den hjälpen måste bli verklighet, här hemma och där borta.

Nu.

Lena Sohl