Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Moraliska duetter i musikalisk kvartett

Kvartett på Dramaten

    Dimitrij Sjostakovitj är naturligtvis parad-exemplet i en diskussion om konst och moral. Hans officiella medlöperi under Sovjetstaten kont-ra eventuella ironiska avsikter i hans musik ställer (i viss mening) frågan om konstens ansvar på sin spets.

Att Niklas Rådström lockats av ämnet är närmast väntat, böjd som han är för uppfordrande diskussioner om konst, moral och liv. Olof Lindqvists uppsättning av hans Lång tystnad. Plötsligt mörker på Göteborgs stadsteater i höstas visade att också detta slags teater är möjlig. Kvartett, som nu Staffan Roos regisserat för Dramaten, är dock inte lika lyckosam.

En stråkkvartett möts inför Isaacs begravning, i vilken ingår hans dotter Irina med man Jack, hennes lärarinna Helga respektive maestro Sergej. Alla delar de ett förflutet, alla har de hemligheter för varandra. Så tar historien plats i deras kroppar, låter de stora frågorna fokuseras i några enskilda liv.

    I fonden spelar en alldeles riktig stråkkvartett Sjostakovitjs åtta, oskuldsfullt barfota och klädda i vitt, medan skådespelarna glider kring i svart sammet. Men det är som bekant inte bara oskulden som är vit utan även arsenik. Giftet sprider sig och övergår så i sin homeopatiska kontrast, det goda som denna gång säger att vi måste avstå från att fälla förhastade domar över historien.

Texten tyngs tyvärr av alltför många redovisningar och illa dold information för en mindre vetande publik. Rådström lägger så att säga hela partituret utan tillräcklig hänsyn till solisterna. Men det är just tack vare dessa som uppmärksamheten hålls: Gunnel Lindblom (Helga) kan som ingen annan ge vilken replik som helst tyngd och sanning, Johan Rabaeus (Jack) oväntade gester och betoningar fyller ut rollen och Etienne Glaser (Sergej) som så märkvärdigt lätt förmår gestalta konfliktfylldheten.

Men det självklara svaret i denna problempjäs förblir givetvis Sjostakovitjs musik.

Claes Wahlin

Teater

KVARTETT av Niklas Rådström

Regi: Staffan Roos

Scenografi: Magdalena Åberg

I rollerna: Gunnel Lindblom, Kristina Törnqvist, Johan Rabaeus, Etienne Glaser

Musiker: Emma de Frumerie, Rebecka Kato, Gunnar Jedvik, Fredrik Schöen

Scen: Dramaten, Målarsalen. Tid: 2 tim

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet