ÅSIKT

Vad hände med Gunlög?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vad blev det av lyrikdebutanten Gunlög Bülow-Hübe?

Undrar jag för mig själv när jag bläddrar i Ekelöf-sällskapets nyligen utkomna Gunnar Ekelöf – Kritiker i BLM, innehållande samtliga recensioner poeten skrev för tidskriften mellan 1934 och 1962.

Bristen på urval gör samlingen till en tidsmaskin. Här andas de samma luft, de författare som blev något och de som försvann. Efterkrigstiden avspeglar sig i boktitlar som Lars-Erik Esséns Atomen och lotusblomman. Någon som minns den? Boken är också en utmärkt guide till antikvariatens billighetslådor. Mycket av det som omtalas finns att få i sliten folkupplaga för en spottstyver, numera glömda men ändå originella och läsvärda författare som Gustav Sandgren och Otto Karl-Oskarsson.

”Ganska tjusande som helhet, som historiett”, skriver Ekelöf om Gunlög Bülow-Hübes bok från 1948, Vind och Vila. Den var antagligen helt okej, med den tidens mått mätt.

Senare skulle hon sporadiskt glimta till som skribent i inredningsfrågor, upplyser Kungliga bibliotekets databas Libris. Någon mer diktsamling blev det inte.

Petter Lindgren

ARTIKELN HANDLAR OM