Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En av de stora

Camilla Hammarström om Maria Wine

Maria Wine dog natten till tisdagen, 90 år gammal.   Maria Wine dog natten till tisdagen, 90 år gammal.

    Jag kom i kontakt med Maria Wines dikter relativt sent. Även för mig var hon länge Artur Lundkvists hustru som skrev en poesi som man inte behövde djupare kännedom om. Hon var lite vid sidan av. En som också försökte sig på modernistisk diktning, men utan någon större egenart. Just så har hon beskrivits i de litteraturhistoriska handböckerna.

När jag för några år sedan verkligen började läsa Maria Wines diktsamlingar var det något av en chock. Jag mötte inte bara en mycket skicklig fullblodsmodernist som med liv och lust anslöt sig till primitivismen, utan också en sällsynt sensibel poet vars verk inte bara borde räknas som centrala i den litterära modernismen utan som därutöver fortfarande kändes levande och läsbara.

Maria Wines primitivism är helt egenartad. Den ligger närmare de primitivistiska grundtankarna om driftbejakelse än den hos hennes samtida kolleger, vars dikter i dag kan upplevas som lite stolpiga. Wine släpper in begäret i själva språket, hon gör det genom att närma sig barnets perspektiv och den nakna, sårbara människans sensualism. Språket blir omedelbart och avskalat utan att förlora de finslipade distinktionerna.

Maria Wine tillhör de få poeter som varit obrutet verksam sedan debuten i början av 40-talet. Alla de tjugotvå samlingarna är måhända inte mästerverk, men tillräckligt många för att hon bör räknas till de stora.

 

    När jag, som en av många, som uppvaktade henne på hennes nittioårsdag förra året läste hon med stor iver flera av sina dikter för oss. Kärleken till poesin och orden lyste om henne. Ingen kunde väl tro att hon skulle gå bort så snart. Hon såg ut som en flicka. Kanske är det just den där flickan som, genom hela Maria Wines poesi, talar för det sårbaras försvar och som därför aldrig kommer att tystna.

Camilla Hammarström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet