Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inlåsta i Förorten

    Johannes Anyurus debutdiktsamling Det är bara gudarna som är nya har fått kulturvärldens helvita medelklass att bli alldeles till sig. Det är ett drömläge: ung poetkille från förorten med invandrarbakgrund. Skit samma att Anyuru är född i Sverige, uppväxt i Borås och Växjö med svensk mamma.

Förlagen och resten av litteraturvärlden letar efter generationsromanen som ska skildra det mångkulturella klasssamhällets Sverige.

 

    I Svenska Dagbladet skriver Johan Lundberg om "det utanförskapets perspektiv som är invand-rarens". I Nerikes Allehanda talar rubriken om "okonstlade förortsbilder" och i texten går Daniel Andersson i gång om en "trött förort", men tjusas av "gemenskap och förståelse" hos faderlösa chilenare, kurder och somalier. I Dagens Nyheter ser Anders Cullhed "en hel värld, som sträcker sig från knivslagsmålens och graffitimålarnas blå kvällar" men hoppas samtidigt att det "litterära Sverige inte kramar ihjäl Anyuru".

 

    Men ihjälkramningen pågår för fullt och han buntas ihop med Alejandro Leiva Wenger, som debuterade med Till vår ära (2001). Även då flödade recensionerna av förortsromantik och snack om "Rinkebysvenska", oavsett hur många gånger Wenger talade om att han aldrig varit i Rinkeby - eller att det språk som talas i novellernas Fittja och Vårby inte är verklighetens.

 

    Vissa kritikers schablonartade läsningar reducerar och förblindar. Både Anyuru och Wenger berättar om mycket mer än den Förort där de låses in som äkta sanningsvittnen - Invandrarförfattare. Gullandet med och romantiserandet av förortsskildrarna befäster bara ett utifrånperspektiv.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet