Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nya WTC: Alla får vara med

    Monument ska inte vara abstrakta, utan knytas till den individuella nivån, har Hanna Krall skrivit. Den framtida utformningen av Nedre Manhattan blev omedelbart efter attacken den 11 september den samlande kraften för New York-bor. Världens blickar har riktats mot tävlingen om återuppbyggnaden av Nedre Manhattan, historiens mest bevakade stadsbyggnadsprojekt. Och aldrig har allmänhetens intresse för arkitektur varit större.

Nu är varje individ över 18 år, oavsett yrke, inbjuden att utforska konstens och arkitekturens relation till minnet och framtiden. Den världsomfattande tävlingen om utformningen av ett minnesmonument på Ground Zero utlystes i måndags, och juryn står inför den halsbrytande uppgiften att till den 30 juni ha gallrat ut fem finalister.

 

    Någonstans i gränslandet mellan arkitektur och konst, "med en ny definition av minnesmärkets innebörd", hoppas Maya Lin hitta svaret på uppgiften. Hon är en av de tretton jurymedlemmarna och uppmanar tävlingsdeltagarna att bryta regler och invanda föreställningar. Precis som hon själv gjorde för två decennier sedan i sitt spektakulära Vietnam-monument i Washington.

Kristiina Kyander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet