ÅSIKT

Klar-Gör-ande

Dagens GORMANDER

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Socialdemokraternas partisekreterare, Lars Stjernkvist, är upprörd. Tunga socialdemokrater går över till nej-sidan inför EMU-omröstningen. Därför har han under veckan kommit med en rad för vårt demokratiska system klargörande uttalanden.

Alla människor är lika, säger han. Därför är det inte så konstigt att alla ska tycka lika. Det har partikongressen bestämt.

Göran Persson släppte anden ur flaskan. Det är sant. Alla får tycka vad de vill. Men nu gäller det att trycka ner anden i flaskan igen. Man kan göra omelett av ett ägg. Nu ska vi bevisa att vi kan göra ett ägg av en omelett.

Lars Stjernkvist har rätt. Klart man får tycka vad man vill om EMU. Men vi måste bli mer lika. Alla människor är lika. Göran Persson är mest lik. Men Lotta Gröning är hemsk. Hon säger att hon blev chockad. Hon sitter däruppe i Luleå och är med i radio och tv hela tiden och låter som ett vagnfel på Inlandsbanan.

Ännu värre är Pagrotsky. Han har skrivit att euron är en machovaluta som drar på oss onödig arbetslöshet. Det gick en rysning genom partiledningen. Vi ryste allihop.

Det är bra att vi har olika åsikter, säger Lars Stjernkvist. Om Pagrotsky är emot EMU så är det okej, fortsätter han i radions Studio ett. Eller så är det väl inte okej, lägger han till i ett för honom sällsynt klargörande ögonblick.

Nej, det är inte munkavle. Vi vill ha en fri diskussion. De trodde att de fick säga vad de ville. Men det var ju förutsatt att de tyckte lika.

Vår process är ömsint, säger Stjernkvist. Han har talat med Persson, som också tycker att partiledningen är ömsint. Nej, Persson skrek inte på senaste partistyrelsen. Några fysiska bestraffningar var det inte tal om.

Men en partiledare måste veta vad folk egentligen vill. Objektivt vill nej-sägarna gå med i EMU. Den som har hört Big Noise sjunga Your lips say no but your eyes say yes glömmer det aldrig.

EMU är nämligen bra för Sverige. Utan EMU blir det jordkulor, pensionärer som tappar tänderna och ensidig kost i skolbespisningarna. Det säger Anders Sundström. Han tycker att ekonomernas tveksamhet till EMU är löjlig. Vad vet de? Själv har han jobbat som bankdirektör i Piteå. Till skillnad från Lotta Gröning kan han pitemål och där säger man o-i när en sak är ute. Och står det out så betyder det o-ut, alltså inne. Det är så partiet ser på saken. Partiets uppgift är att formulera medborgarnas uppfattning på ett vetenskapligt sätt.

Men vi måste jobba för att vinna, säger han. Ingen semester för ja-sägarna. Rätt mycket svett.

Nu inför partiet anmälningsplikt för alla som är emot EMU. Lars Stjernkvist har pratat med partihögkvarteret och där blir det en särskild mottagning för nej-sägarna med reception och plåtskåp där varje nej-sägare får sin egen dossier. Tanken är att det ska kännas lite mer personligt med en egen dossier eftersom många är skrämda av datorer.

Det finns rätt mycket plats i skåpen nu när IB lades ner, betonar Stjernkvist. Nej, vi kommer inte att låta Säpo gå in i den här, vi har rätt stor vana själva och det räcker med några kameror i taket och ett samtal till deras arbetsgivare.

Munkavle? Det är obegripligt hur folk snedvrider saker och ting, säger Lars Stjernkvist i Dagens Nyheter. Det är raka motsatsen. Vi försvarar ett öppet förhållningssätt, en öppen dialog.

Vi vill inte tvinga nån. De ska inte göra våld på sin egen uppfattning. Det räcker med att de håller tyst. Och det här kommer att sprida sig tills alla är tysta. Därmed kan vi upprätta tystnadens historiska samförstånd. Det är ju det allt går ut på. En regering kan inte vara olika. Hur skulle det se ut?

Vi måste ha respekt för varandra. Om nej-sidan vill att vi ska respektera dem så måste de respektera oss.

Doktor Gormander