Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Han gör allt vi inte vågar

    Den svartvite är här. Kvarteret får en ny ton, en aggressivitet färgas in. Förorten får egg, kan man säga. Gloparna som står på utav helvete nerför backen på sina nystulna japanska mopeder ser honom inte. Men de tillför på något sätt samma karaktär åt landskapet, hastighet, fartpirr, övermod!

Den svartvite gör det mer elegant, tystare. Han drar sin gnistrande svartvita värja mellan parkeringsplatser och gungställningar. Han far runt och sprider oro. Det blir en sorts pågående fredagskväll i förorten nån vecka. Slagsmål och fylla och rena kriget om holken i lilltallen. Den svartvite vinner alltid.

Men mitt i allt krigandet med mesar och uppgörelser om damer hinner han sjunga lite också, en klar och accentuerad strof. Erik Rosenberg har förstås försökt fånga den, i nåt slag ord: s i n g s i n g s i n z y, s i a, s i a, s i a, d o d d i l l i d u, s i a, s i a.

Så.

 

    Men snart hinner han inte sjunga längre.

Han håller sig nämligen med två eller tre familjer, och det är ungar överallt. I juni kommer han att ränna med käk mellan holkarna, utarbetad och lite less.

Vi som sitter bakom glasrutorna älskar honom. Han gör allt som vi inte vågar eller orkar eller bådadera.

Hans dansande jakt på insekter är också ett kapitel, och lite skrämmande. Han lämnar sin gren, knixar till med vingarna, och far ut mot sitt utvalda mål, klipper den blixtsnappt! i luften och slår sig ner igen.

Hans större kusin, den grå flugsnapparen, gör likadant, med den skillnaden att han efter sitt knistrande anfall återvänder till samma gren.

Han kommer om en vecka.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet