Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Halvdan och avslagen cocktail

    Lennart Jäkhel, rapparen Evelyne Touré, Skånes Dansteater, unga extradansare från Malmö, är i sig lovande ingredienser. Danschef Marie Brolin-Tani har tagit intryck av Malmös mångkultur och helt rätt tänkt vidga den institutionella dansscenen. Var, om inte i dans och musik, finns den bredaste träffytan för möte. Men Brolin-Tani borde nog också tänkt på själva dansen. Och ha anställt en regissör. Den cocktail som bjuds i dansrotundan på Hipp smakar, trots alla glada och stolta deltagare, halvdant och avslaget.

Jäkhel dansar, gasar och kör för fullt med den forcering som vissa kallar ångest, andra hur kul som helst, Evelyne Touré trottar runt med fräna svenne-kommentarer, Magnus Schmitz spelar Malmöpolitiker i maffiakostym.

Däremellan utdragna konventionella danspartier.

Alexander Andhoril har skrivit en ny Maratondansen där lokalfärgen flagnar från början och där poetiska utgjutelser borrar pinsamma hål. Den berättansvärda historien om utslagning i danstävlingens skepnad har helt försvunnit, kvar finns ett snyft över far och dotter som möts till sist. Tango, hiphop, magdans, klassiskt, modernt, ensemblen visar hela registret medan Kaev Gliemanns musik smetar jämntjockt med stämning och Gypsy Brothers lilla orkester mest sitter tyst vid sidan om scenen.

 

    När Malmös teaterinstitutioner ligger i politikernas vågskål mellan vara eller inte vara, är det inte rätta dagarna att ge dålig kritik. Men allt kan också bli bättre, detta var kanske bara början!

Barbro Westling
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet