ÅSIKT

Pilger - 40 år som världsreporter

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ta en titt på den här bilden. Den är tagen ombord på ett flygplan. Året är 1968. Mannen som sitter där tillbakalutad är Robert Kennedy. Mannen med ryggen mot oss är John Pilger. Fotografiet är taget av Curt Gunther.

"Han talade om för mig att kanske kan jag inte lida som de svarta, Indianerna eller Chicanos. Men, Herre Gud, jag är den som står upp för dem.

Varför, frågade jag.

Jag kan bli President.

Men det kan Hubert Humphrey och Richard Nixon också bli.

Men dom kan inte bli president Kennedy.

Och sedan det berömda kaninleendet. Nästa dag blev han skjuten."

Nej, John Pilger är ingen vänstersekterist. Inte bara. Han har visserligen under många års tid drivit en rätt hård - men rättvis - kritik mot världens mäktigaste. Han är på hugget, som man sa under sextiotalet och han viker sig inte.

Och han verkar veta allt.

När han nu samlat de bästa fotograferna för att fylla den stora, vackra Nikolajkyrkan i Köpenhamn förstår man en sak. Efter en stund, när man står ute i solskenet och röker en av dessa cigarretter, begriper man att Pilger är en storhet; han har varit överallt, han har skrivit om allt, och hans blick är ogrumlad.

Till sin hjälp har han haft ett koppel av samtidens bästa fotografer. 200 fotografer har rest med honom, och en lättare uppräkning om vilka de är låter sig inte göras: Nabil El-Jerani, Keith Bernstein, Tom Buist, Steve Cox, Nic Dunlop, Gerrit Fokkema, Keith Gavin, John Garret, Curt Gunther, Philip Jones Griffiths, Matt Heron, Marion Kaplan, Chris Menges, Susan Meiselas, David Munro, Shirgeru Oda, Erik Piper, Ken Regan, Peter Stone, Penny Tweedie, Anastasia Vrachnos, Paul Weinberg och Boris Yaro.

Den här bilden tagen av Susan Meiselas är tagen 1979. Nicaragua. Sandino blev mördad av Somoza. Kommentaren från Nixon var: "Han kanske är en son-of-a-bitch, men han är våran son-of-a-bitch"

Och ta den här bilden. Året är 1991. Fotografiet är taget av Nic Dunlop. En ung man har trampat på en landmina. Nu ligger han på sjukhus i Kambodja. Sjukhuset led brist på i stort sett allting. Också blod. Den unge mannen avled kort därefter.

Utställningen består av hundratals bilder. Från 1960 fram till nu. Det är en hårdsmält utställning, det är svårt att hitta några gulliga bilder, förhoppningsfulla bilder, men den är, om man nu vill använda en klyscha, klart sevärd.

Fotografi

Anders Paulrud