ÅSIKT

Grattis, du har dödat en man

KULTUR

Allt fler kvinnor tränar i dag självförsvar. Sparka dig till ett bra självförtroende, utropar en rubrik.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ni ska slå hårt, hårt, hårt! utropar en instruktör enligt Dagens Nyheter och fortsätter: Det ska smälla på utav bara helvete. Var inte så blyga.

Tusentals kvinnor tränar varje dag för att freda sig mot anfallande män. Man kan slå av näsbenet med knytnäven eller så kan man använda armbågen. Ni måste glömma att ni ska göra nån illa, säger instruktören.

Han uttalar därmed en närmast arkaisk sanning. Man får inte fega och bli belastad med missriktad empati. Karin tränar strypgrepp. Det är roligt, försäkrar hon i ett annat reportage. Man hör hur det liksom väser när de försöker andas. Man så trycker man till lite mer och då blir det tyst. Tvärtyst. Det är ju tystnaden man är ute efter. Först den yttre tystnaden och sen, för att slippa ekandet i huvudet, den inre tystnaden.

Genom sparkar och slag får du ett bättre självförtroende. Men det handlar inte bara om att försvara sig mot anfallande män utan också, enligt Dagens Nyheter (4 april), att argumentera för att man är värd högre lön.

Det är förstås bra att flickorna vågar slå tillbaks. I filmen Den nakna pistolen finns en rörande scen där Priscilla Presley skjuter ihjäl en kille och sen blir omfamnad av sin väninna som utbrister: ”Hela världen kommer att hylla dig, du har dödat en man!”

Enda sättet att förhindra våld är mera våld. Det här är inte bara en metod för meningsutbyten, framhålls det i artiklarna. Det är ett sätt att leva.

Men varför ska bara kvinnor få leva? Män utsätts för minst lika mycket våld som kvinnor. Uppenbarligen borde därför männen få bättre träning. Mest radikalt vore förstås att varje man, ungefär som i USA, utrustas med skjutvapen. Sent om natten hör man hur det knarrar i tamburen och då gäller det att ge eld innan inkräktaren hinner fram till sängen med sin långa kniv.

En annan variant är att lära sig kendo. Man slåss med en sorts japanska knölpåkar, shinai, och tränar grunderna för hugg och slag och hur man skriker på rätt sätt. Kanske kan vara nåt hemma i köket – hur många gånger sitter man inte i köket över marmeladmackan med sumpat självförtroende? – eller på jobbet. Vad är argument mot ett välriktat slag med knölpåken?

Vi har mycket att lära av vad som hände på Balkan. När grannarna kändes hotfulla så gick man helt enkelt över staketet och gjorde slut på hoten. Inget tjafs.

Vänstern i Stockholm vill att flickor ska ha självförsvar på schemat i plugget medan folkpartisten Jan Björklund anser att förslaget är korkat. Det är livsfarligt att sparka mot halsen, säger han. Men det är Jan Björklund som är korkad. Klart det är farligt. Varför ska man annars sparka mot halsen?

Det är många grupper som mår dåligt. Personalen i åldringsvården blir både bitna och slagna och skulle vinna en del på att trycka till patienterna. För att inte tala om lärarna. De utsätts dagligen för hot och trakasserier. Klart att de måste få slå tillbaks. Ett sätt är att inrätta elevvårdsteam som bankar eleverna med telefonkataloger, för då blir det nästan inga märken. Ett annat sätt är att nypa eleverna. Det gör jätteont, märks knappt och skulle återge lärarkåren en förlorad mental styrka.

Och för barnen vore det en motsvarande befrielse att lära sig slåss. Massor av barn mobbas. Enligt en artikel (Aftonbladet 9 april -02) finns det små japanska knölpåkar, shinais, för barn och de skulle med fördel komma till användning på dagis. Personalen skulle äntligen få ta sin fikapaus i fred medan barnen gör upp i särskilda, återinförda hopprum.

Därmed kan det äntligen bli fred på jorden. Eller som Ugandas president en gång sa till mig om de afrikanska staternas inre problem: ”Let them fight it out.”

Doktor Gormander