Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det är stolen som styr

Robert Wilson:   Robert Wilson: "Meek Girl Chair".

    Staffan Valdemar Holm dristade sig nyligen i programmet till sin uppsättning av Schillers Kabale og kaerlighed i Köpenhamn att trycka en liten Teori om möbler. Vår lust att se tragedier har att göra med behovet av att se människor störta i fördärvet. Men för att fallet inte ska bli outhärdligt, så finns möbler. "Det är bäst att du sätter dig", säger man innan den dåliga nyheten drabbar vederbörande. Holm menar att ett problem med dagens teater är att möblerna har tagit över. Soffan - eller stolen - styr vad och hur saker sägs på scenen.

I Robert Wilsons stolar är det inte meningen att någon ska sätta sig. De kan lika gärna ställas ut i ett galleri, som noggrant placeras i en scenografi. Wilson använder alltid stolar i sina uppsättningar, för att balansera rummet och för att bryta eller markera linjer. Kanske passar stolen honom bättre än skådespelaren; båda har de ben, rygg och ofta armar. Och en huvudlös stol är väl bättre än en huvudlös skådespelare.

 

    Egentligen krävs en scen för att Wilsons stolar ska komma till sin rätt. Smäckra och eleganta tar de vilket rum som helst i besittning, lätta och fulländade i sig själva som de är. Men inte kan några tragedier utspelas i så vackra möbler.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet