Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Wien dansar och grimaserar

Mahler.   Mahler.

    Bland alla de festivaler som blir allt fler och allt större är Wiener Festwochen kanske den som bjuder mest variation och provokation.

Årets upplaga, som inleds i dagarna och håller på till slutet av juni, har exempelvis en Svansjön (koreografi Sanne van Rijn) där ingen på scenen är under 60 år, en del av dem i rullstol. Av Frank Castorf har man beställt en ny uppsättning, Tennessee Williams Sweet Bird of Youth och Christoph Marthalers närmast legendariska Die Schöne Müllerin - efter Schuberts sångcykel - besöker Wien.

I Furiosi heter en prisbelönad uppsättning om läktarvåld, där en 42 man stark kör visualiserar den aggressiva massan medan huliganernas drömmar och mardrömmar skildras oratorielikt. En annan märkvärdig produktion är Les larmes du ciel, Himlens tårar, där Joachim Schlömer med hjälp av utsnitt ur barockverk undersöker sorgen som konstform, medan Richard Foreman kontrasterar acid rock med Mahler och Schönberg i jakten på livets mening i Panic! (How to be Happy).

Också de mer igenkännbara konstformerna spetsas till, som en Aida av Peter Konwitschny, en regissör som brukar få publiken att enhälligt bua (men likväl stanna kvar), eller Dramatens cirkusuppsättning av Romeo och Julia.

 

    Därtill Klaus Michael Grübers uppsättning av Sofokles Oidipus (med Bruno Ganz som den stackars kungen) eller Patrice Chéreaus omtalade Fedra. Det finns således goda anledningar att återkomma från Wien. Hela programmet finns på www.festwochen.at.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet