Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...och här blir det mer Indien: filmen!

Ur   Ur "Vår man i Bollywood". Teckning: HELENA JANSSON

    Indien har världens största filmproduktion, cirka 800 per år från olika regioner och på olika språk. Länge var hos oss indisk film synonym med Calcuttabaserade Satyajit Ray (1921-1992), som på 50-talet gjorde den prisade Apu-trilogin. Men på senare år har en rad starka indiska filmer letat sig hit, till exempel Mira Nairs Salaam Bombay! och Monsunbröllop och Shekar Kapurs Bandit Queen för att nämna några.

När den senare visades i Indien hände det att religiösa fanatiker brände upp filmduken eftersom filmen innehöll nakenscener. Mot vanligheten hade ändå censuren släppt igenom nakenheten eftersom den motiverades av handlingen.

Episoden berättas i Vår man i Bollywood av Zac O"Yeah. Full av entusiasm har han kastat sig ut i en labyrintisk irrfärd i den indiska filmvärlden, ingen lätt sak med tanke på att den är spridd över landet. Bombay har fått ge namn åt begreppet Bollywood (som indierna själva inte vill veta av), men det görs faktiskt mer film i de södra regionerna.

 

    I väst har indisk film skällts för att vara sentimental och sirapssöt. Förvisso sant - men vad lönar det att moralisera? Medan verklighetsnära är ett honnörsord hos oss är verklighetsfrånvänd idealet i större delen av den indiska filmproduktionen. Färgsprakande ska det vara, och stora känslor och lyckliga slut. Och inte en film utan sång och dans - fast så var det faktiskt delvis också hos oss under Sickan Carlssons, Annalisa Ericsons och Alice Babs glansdagar.

Att gå på bio i Indien verkar vara ett mångfasetterat nöje, med vrål och skrik, fyrverkeripjäser och saker som kastas mot skurken på duken. Ibland har maskinisten klippt in några nakenscener från en annan film för att få fart på intresset, detta eftersom censuren är hård. Sex är bannlyst liksom "scener som antyder något omoraliskt" och "onödig exponering av kvinnliga underkläder". En svärande polis går inte heller an. Med samma normer i "fucking Hollywood" blev inte många meter kvar.

 

    Zac O"Yeah (som numera bor i Indien) har skrivit en skojig bok, där man på köpet bestås med pregnanta bilder av djurlivet på indiska hotellrum och interiörer av osannolik rikedom. På köpet får man veta att Bombay numera ska heta Mumbai och Calcutta Kolkata. Ut med engelsk imperialism, in med indisk självkänsla.

Gunder Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet