ÅSIKT

Hemska avslöjanden

DOKTOR GORMANDER ser igenom Stockholmsidyllen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bakom den skenbara Stockholmsidyllen döljer sig fruktansvärda händelser. Detta har hänt:

Skurken Broschetta har just kommit ut från fängelset och den ädle kommissarie Barilla är död, skjuten och döende i sin älskades armar. Men disketterna som ska avslöja allt är nergrävda på Järvafältet utanför Stockholm.

Elwe Nilsson, förre ordföranden för Stockholms Lokaltrafik, annonserar sin avgång från landstingsfullmäktige. Han säger att det humana kapitalet har gått med underskott. I alla år har han suttit bakom skynket i businessclass men nu är det slut. Det mänskliga underskottet har blivit för stort.

Men det är inte hela sanningen. Vart har underskottet tagit vägen?

Broschetta som är oerhört ondskefull uppdrar åt sin hejduk, advokat Canelloni, att straffa Elwe Nilsson genom att sätta honom på pendeltåget till Järvafältet (utan skynke) i full förvissning om att avsaknaden av skynke inte bara är outhärdlig utan att tåget aldrig kommer att nå sitt mål. Mot bakgrund av denna grymhet framträder plötsligt Göran Persson och hyllar Tony Blairs förmåga att få brittiska tåg att sluta gå.

Nattvandrare från Tegelbacken i Stockholm påstår sig ha sett en person som liknar Göran Persson kasta tunga föremål på rälsen från viadukten.

Spåren leder allt högre upp till förskräckande misstankar om en gigantisk sammansvärjning där okända krafter försöker hindra uppdagandet av sanningen.

Men disketterna går inte att läsa. Man måste ha en särskild diskett med koderna.

Broschetta bestämmer sig för att röja vd:n för lokaltrafiken, Gunnar Schön, ur vägen eftersom han vet för mycket. Gunnar Schön har just varit på Island med sin hustru och de har skyndsamt begivit sig till den Blå Lagunen för att där leta efter den försvunna disketten.

Det hela är olidligt spännande.

Barillas älskade, advokaten Silvia, bestämmer sig för att ta upp kampen mot ondskans imperium. Men Broschetta ser till att hon blir åtalad i Göteborg för att ha tagit för mycket betalt vid en rättegång. Justitieminister Thomas Bodström ingriper till hennes försvar. Han har själv under sin tid som advokat med hjälp av stegräknare debiterat en krona för varje steg han har tagit mellan skrivbordet och kaffeautomaten på kontoret.

Elwe Nilsson som på uppdrag av Broschetta har kört SL i botten upprepar som ett mantra: Det var fel att sitta bakom skynket. Han säger sig att ha frågat Gunnar Schön om varför de satt bakom skynket och fått svaret att detta skulle kontrolleras.

Ingen vet vad de gjorde bakom skynket.

Men Gunnar Schön är trängd. I stället för disketten hittar han en talisman som hotar att föra olycka med sig. Han ger talismanen till Kristina Axén Olin och dess fruktansvärda kraft leder till att hon, likt ett delfiskt orakel påverkad av giftiga ångor, börjar plädera för dynamiska effekter.

Härvan växer hela tiden. Samtidigt utbryter en stor strejk. Kommunals ledning som länge velat att alla ska starta eget under temat ”Jag vill städa i Europa” måste under trycket från medlemmar som inte kan leva på sin lön göra något kraftfullt. Hela tiden anar man Broschettas hand bakom.

På Svenska Dagbladets ledarsida, tidningens så kallade punschveranda, klagar huvudledaren över att mjölken surnar i köket när kommunalarna strejkar.

Hoppet står till Annika Bengtzon, som av avundsjuka kolleger fått öknamnet ”Bläckfisen”. Hon har just avslöjat oegentligheter vid friskolor och tvingat Thomas Östros att lova tillsyn. Man hör Broschettas ondskefulla skratt i bakgrunden. (Haha!) Annika har som straff blivit bunden i en tunnel med fem kilo sprängdeg apterad runt kroppen. Lyckligtvis lyckas hon sätta på mobiltelefonen, slå in koden, knappa in snabbnumret och trycka på fyrkant så att hemmaredaktionen fattar att hon är illa ute och kan spåra henne via nätoperatörens sinnrika panel.

Elwe Nilsson säger att han vill gifta sig med Annika Bengtzon. Hur ska det sluta? Alla är inblandade. Allt kan hända. Allt har redan hänt. Kommer Broschetta att vinna kriget mot rättvisan?

Doktor Gormander