Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Smaka en sluring

    Atlantisstudion med Janne Hansson är besatt av det optimala ljudet. Nya cd-n med Frifot, det vill säga trion med Lena Willemark, Per Gudmundsson och Ale Möller, är nämligen renare än renat. Inget smicker, inget sött. Blott akustiska polskor, hallingar, ramsor och visor.

Här sitter trion i en kunglig soffa med rödbrun sammet och jammar och böjer och tänjer sina låtar. Och de tycks fortfarande efter så många turnéer ha lika kul ihop. Men en gång höll de på att sugas in i världsmusikträskets långa efterklanger (jag tänker på samarbetet med ECM:s Manfred Eicher). Nu är Frifot tillbaka där man en gång började.

 

    Här en underbar ballad om en kvinna som blir förtrollad av sin svärmor, Balladen om den förtrollade, och en version av Olle Adolphsons Flickan och pastorn som tillhör Frifots bästa någonsin. Och lyssna till en Blomstertid. Och pålkranskötarnas ramsa från Stockholm – upptecknad av August Strindberg!

Unik är den svenska urklangen i kombination med österländska drag. Sluringen slutligen, är en härlig kringelkrokig sak som snubbelspringer över stock och sten med typisk instrumentsättning för Frifot; fiol, sång, mandola och munspel.

Annars är ju sluring – som alla vet – en svårflirtad maträtt på benavkok, korngryn, morötter och lite annat.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet