Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ängsligt F

    En dödskalle? En Volkswagen? En bilddikt är en dikt som med typografiska medel försöker likna det den talar om.

Genren är inte ny. Från antiken finns bilddikter bevarade av Simmias från Rhodos, och under renässansen hittar vi exempel hos bland andra Rabelais. Bland sentida efterföljare märks Guillaume Apollinaire, som på 1910-talet skapade en egen och modernistisk variant som han döpte till calligrammes (av kalligrafi och ideogram).

Calligrammes är också titeln på en färsk utgåva med Apollinaires bilddikter, i urval och tolkning av Ingar Gadd. Här finns de tidigare försöken i naivistisk stil, till senare och stort upplagda dikter som Den knivhuggna duvan och springbrunnen – med motiv från första världskriget där Apollinaire deltog som frivillig och sårades av en granatskärva.

Trots Gadds spänstiga och uppfinningsrika tolkning följer en del naturliga problem. Boxaren i dikten Fruktansvärd boxare har ett T (T:et i ”Terrible”) som ansikte i det franska originalet, men blir åtskilligt mindre av slugger med översättningens ängsliga sidospejande ”F” på samma plats.

 

    Lämpligt nog har förlaget (Bakhåll) valt att också publicera originalen, vilket gör läsningen roligare och mer rättvis. Läsaren inbjuds att själv fundera över problemen. Hade kanske G:et i Grym passat bättre som boxaransikte? Eller varför inte O:et i Ohygglig?

Petter Lindgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet