Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fellini, in English?!

    I förrgår kväll slog jag mig ner i tv-soffan för en högtidsstund. SVT:s Fellini-serie inleddes med hans kärleksförklaring till Rom, Fellini Roma.

Knappt har förtexterna klarats av förrän det är uppenbart att något är alldeles fel. Det är en engelskspråkig Fellini som hälsar välkommen till sin blandning av drömmar, minnen och verklighet.

Effekten av denna till engelska, illa dubbade lightversion är förödande. Vi är inte längre förundrade främlingar i Fellinis minnesfantasier. Från andra sidan

graven har Fellini anpassat sig till vår tid och vårt språk. Engelska för den amerikanska marknaden. Varför inte också klippa om filmen – är den inte trots allt lite gammalmodig?

 

    Frustrerad följer jag filmens spår. Den amerikanske författaren Gore Vidal, som alltid talat italienska i filmen, använder plötsligt sitt hemlands tungomål när han förklarar varför han lever i Rom.

När Fellini säger farväl gör han det fortfarande på ”sin” parodiska engelska. Anna Magnani, neorealismens stora kvinnliga stjärna, skymtar förbi i sin sista roll och avvisar Fellinis nattliga framstöt – på engelska! Vi har sett Fellini-Rome.

Hur kan SVT:s långfilmsavdelning köpa en dylik version?

På tisdag fortsätter serien med Fellini Amarcord.

Eller blir det Fellini – I remember som visas?

Gunnar Bergdahl
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet