Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Holgersson med charm

    Teater i Haga hade tur med vädret under premiären på Nils Holgersson i Haga slottsgrund. En bedövande grönska kantade slottsmuren där Andreas Rodenkirchen, en Nils Holgersson i yllemössa och hiphopbyxor, klättrade undan Camilla Wallers elegant elaka Smirre Räv. Över scenen "flög" Jojo Tuulikki Oinonens strikta Akka från Kebnekaise i spetsen för sin flock, till rytmiska stötar med käppar i det turkosblå scengolvet. En förtjusande medresenär var Joakim Perssons Mårten Gås, som trots vitt siden som stramade betänkligt över gumpen lyckades förföra Lisa Östborns lilla Duvfin, så fin i mjukrosa och vitt.

Karin Olebjörk, kostymskapare, uppfinner ständigt fågeln på nytt och Olof Misgelds fiol gör detta till en föreställning att stampa takten till.

Selma Lagerlöfs roman handlar inte bara om Sverige, utan minst lika mycket om hur barn och djur mognar genom att hjälpa varandra. Vänskapen mellan Mårten Gås och den tumstore Nils antyds med stor värme, men att människan har vissa fördelar märks inte minst när Rodenkirchens coola Nisse löser intrikata problem.

 

    I regi av Bobo Lundén ligger föreställningen tryggt i kölvattnet efter Peter Oskarsson och Stinnerbom/Västanå, och riktigt roligt blir det främst de gånger någon på scenen bryter igenom den lätt stiliserade, "nationalromantiska" spelstilen med egna uttryck. Det blir litet segt ibland, men ensemblen berättar historien med charm och på direkt förfrågan svarar en sjuårig åskådare att storyn är "skitlätt att hänga med i".

Om vädret håller i sig - kan man begära mera då?

Tove Ellefsen Lysander
Teater

NILS HOLGERSSON

av Selma Lagerlöf

Manus och regi:

Bobo Lundén

Scenografi: Sara Li

Gustavsson

Kostym: Karin

Olebjörk

Mask: Mimi Lindell

I rollerna: Andreas Rodenkirchen, Isabel Bäcklund Reboia, Camilla Waller, Joakim Persson, Jojo Tuulikki Oinonen m fl

Speltid: 2 t 40 minScen: Teater i Haga, Stockholm

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet