Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Frizon för knark?

    Utdelning av fria sprutor till narkomaner står på dagordningen, enligt ett förslag från regeringens samordnare av narkotikafrågor, Björn Fries. Förhoppningen är att därmed minska risken för spridning av hiv och hepatit.

Därmed är vi (efter den alkoholpolitiska anpassningen) på väg att gradvis europeisera den tidigare så framgångsrika svenska restriktiva narkotikapolitiken. Varför?

Internationell forskning visar, enligt Björn Fries, att fria sprutor ger goda resultat. Men det är inte sant. Tvärtom är resultaten omstridda och i vissa fall (British Columbia) är de narkotikarelaterade dödsfallen högre där programmen genomförts. Negativa erfarenheter rapporteras också från Malmöregionen där dödsfallen fördubblades 1997-2000 medan Göteborg, som inte tillåter fria sprutor, har betydligt lägre dödlighet.

Fria sprutor leder också, enligt kritikerna, till något av en juridisk härdsmälta. Myndigheterna tänks dela ut redskap för en verksamhet som är kriminaliserad. I Lund häromveckan spanade narkotikapoliser på en heroinlangare i anslutning till sprutbyten och blev då utskällda av personalen som hävdade att området är en frizon.

 

    Liknande iakttagelser kommer från Hamburg, enligt Uppsalapolisens remissvar. Där stod langarna på rad och sålde knark utanför sprutbytescentrum.

Uppgivenhet präglar i dag en arbetarrörelse som en gång i tiden beslöt sig för att kämpa mot drogernas destruktiva inverkan. Björn Fries blev för en månad sen i det närmaste mosad under en debatt inför Svenska narkotikapolisföreningen (SNPF) i Västerås. Vid Älvsjömässans kriminalpolisdagar skulle han hålla ett inledningsanförande 19 maj men valde att hoppa av. Lika bra det.

Gunnar Ohrlander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet