Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Titta - här är en rest av folk- hemmet

    Vid första anblicken ser det ut som om tiden stått stilla, och välfärdsbygget aldrig avvecklats. Som om Tage Erlanders landsfadersande fortfarande vilade över Gyttorps centrum, mitt i det pastorala Bergslagslandskapet. Allt är nyputsat, helt och rent i Ralph Erskines iscensättning av folkhemsutopin från slutet av 40-talet. Vid torget tronar den symboliskt placerade höga skorstenen i gult tegel bredvid panncentralen, med en nyinstallerad pelletspanna i sitt innanmäte.

Nu har Nora kommuns räddningsaktion av det för några år sedan rivningsfärdiga lilla brukssamhället belönats med Europa Nostrapriset. Gyttorp är landets första byggnadsminnesmärkta bostadsområde från efterkrigstiden, och den antikvariskt genomförda renoveringen har haft Erskines vakande öga över sig. Satsning på arkitektur som gemensam nämnare för ortens identitet, är inte särskilt vanlig i glesbygdskommuner. Till exempel väntar samme Erskines berömda arktiska bostadshus i Svappavaara på rivning, så fort man får råd.

Det egensinnigt tolkade uppdraget från sprängämnesfabriken i Gyttorp, la grunden för Ralph Erskines särställning i svensk arkitektur. De personliga överdrifterna i yviga färg och formlekar, har han fortsatt att odla i över sex decennier, stundtals kritiserad av ortodoxa modernister.

Folkhemmet, det svenskaste av alla projekt, genomfördes bokstavligen här. Välfärdsbygget med löftet om evig tillväxt och anställningstrygghet, vigt åt det hederliga arbetet med kollektiv uppstigning och sänggående efter fabriksvisslans revelj och tapto. En organisering av folkligheten, med Sigge Fürst och frukostklubben i varje vardagsrum, Hylands hörna och lördagssamling i soffan vid de första TV apparaterna. Det inrutade livet i Gyttorp försiggick i en arkitektur där upprepning står långt från begreppet monotoni, genom sin omtanke och inlevelse.

 

    Vår tids tillägg är få, till den på sin tid radikala arkitekturen för normala plånböcker. Men även i fortsättningen är de 125 lägenheterna till uthyrning för rimliga priser, som bostadsområde för trähusidyllen Nora.

Vid det lilla torget finns inte längre någon post, inte heller bank, bageri eller kafé, och ungkarlsrummen har blivit servicebostäder för äldre. Fabriksvisslan har tystnat, utan vare sig folkhemmet eller dynamiten får arkitekturen leva vidare av egen kraft.

Kristiina Kyander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet