Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ministerns lovtal till poesin

Dominique de Villepin   Dominique de Villepin

    Det är ingen liten bok som Frankrikes utrikesminister Dominique de Villepin kommit ut med i dagarna. 824 sidor omfattar hans lovtal till poesin och poeterna: Éloge des voleurs de feu (utgiven av prestigeförlaget Gallimard). Den sveper över diktningens vida fält, i såväl Frankrike som andra europeiska länder. Men hans favoriter är förstås fransmän, en av dem för övrigt Saint-John Perse, också han diplomat och poet, sedermera också Nobelpristagare.

 

    Den dynamiske ministern har tidigare publicerat lyrik och essäer men här är han snarast en iakttagare av poesins mångskiftande världar. Le Mondes recensent låter ana en viss skepsis gentemot hans mångordighet och rubriken talar om "musernas eldige älskare". Men ett par samtida franska poeter ger välvilliga kommentarer till hans essäistik på ett svårt område.

Dominique de Villepin lyckades tidigt tyda undertexten i Pentagons nu snabbt söndervittrande Irak-projekt. Hans diktanalyser är kanske inte lika träffsäkra men nog vittnar de om en läskunnighet på ministernivå som få länder kan matcha.

Torsten Kälvemark
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet