Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nationaldag med förhinder

    En ledsen organisationskommitté i Rättvik tvingas inställa årets nationaldagsfirande. Inte nog med att dagen inträffar dagen före pingstafton, dessutom händer det så mycket annat denna dag - studentfirande med mera. Konkurrensen bedöms vara övermäktig.

Det finns ingen anledning att ironisera. Säkert har kommittén rätt - inget kollektivistiskt nationaldagsfirande kan tävla med privata fester i denna självcentreringens tid. Men det hade kanske ändå gått att ordna något om vi verkligen haft en nationaldag värd namnet. 6 juni är i grunden ett påhitt. Den började som Svenska flaggans dag, en hyllning till flaggan, symbolen för nationen, någon spontan folkfest har den aldrig varit och nationaldag blev den först efter ett riksdagsbeslut häromåret. Den har lidit av att påminna om värnpliktstidens korum, det vill säga ett slags gudstjänst för ditkommenderade.

 

    En nationaldag värd namnet måste locka spontana och frivilliga deltagare, och en sådan har vi faktiskt redan, nämligen midsommarafton. Då firar svenskarna av tradition ljuset, sommaren, livets fröjder, vi firar att vi finns till och att livet är härligt (vilket det naturligtvis inte alltid är, men det är skönt att låtsas ibland).

En av myndigheterna anbefalld mönstringsdag blir aldrig någon bra nationaldag. Det är dags att ge åt midsommarafton också den officiella ställning som den redan har hos folket.

Bengt Göransson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet