Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Romeo? Bög?

    Molièreensemblens version av Romeo och Julia, spelad i en gammal lada som gjord för folklustspel, har strängt taget bara förnamnen gemensamt med Shakespeares drama om kärlek i Verona.

När de träffas på festen bär Romeo, Johan Stormdal-Starck, rosa kaninmask medan Julia, Amanda Olls i rödrandigt, tycks aspirera på titeln tomtemor. Efter balkong- och slagscener flyr de unga tu till Las Vegas. Där vigs de av Broder Brunar, Mikke Schirén, föreställningens version av commedians Il Dottore som även anspelar på Carolas exman Runar.

 

    Det saknas inte upptåg. Och nog förstår man att commedia dell"arte är kvällens böjningsmönster i kombination med en stockholmsk innerstadsbuskis som förutsätter en välvillig, införstådd publik. Desirée Burenstrands östgötska amma är rejält storbröstad, Julias föräldrar sätter på varandra under utstötande av höga ångbåtstjut, Drottning Silvia dyker upp och "utfisar" Romeo på bruten svenska, medan Thybald och Mercutio hamnar i dödligt gräl över valet mellan caffè latte och café au lait.

Mercutio är uppenbarligen bög, och föreställningens djärvaste fråga är nog: Var även Romeo i själva verket homosexuell? Det vore i så fall en originell förklaring till dödandet i slutet, som här äger rum med hjälp av någon åskådares vänstersko.

Man missar tyvärr den givna repliken: "Sulan var förgiftad!" I stället handlar det om dödlig tåbira.

Spex därmed. Med en bra bit kvar till teater.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet