Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jättar som svävar i taket

    Två sju meter långa uppblåsbara mansfigurer i nylon av kanadensaren Max Streicher flyter högt uppe i luften i den spatiösa huvudentrén till Kulturhuset. Det går en liten luftslang i läckert silverskimrande material till varje figur. Plötsligt uppenbarar sig gamla minnesbilder från teverutan. Figurerna verkar vara på rymdpromenad. Viktlösa och befriade från vardagens tyngande slit glider de fram i universum.

Figurernas massiva storlek i kontrast till känslan av viktlöshet förändrar rumsligheten i entrén, fast inte på ett påträngade sätt som kraftiga stenskulpturer eller stora oljemålningar kan göra. Som en drakfest en varm sommardag guppar figurerna fram i taket och omfamnar besökarna på ett vänligt och lekfullt sätt.

Men figurerna är också mänskligt sårbara. De finns där uppe, nakna och bräckliga inför våra blickar. Streicher gör monumentalkonst som uttrycker människans litenhet. Men också hennes längtan att befria sig och höja sig från mängden. En svår balanskonst. Men Streicher lyckas.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet