Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En liten madrass lockar mig mest

    Vem skulle kunna bo här? När jag ser rummen i Miriam Bäckströms 20 färgfotografier undrar jag mest över de som är frånvarande - människorna. Jag vet inte vilka de är, men jag anar vilka de vill vara.

Jag noterar en morgontidning på bordet, försöker tyda boktitlar i bokhyllan, ser färgglada leksaker på golvet, ett rött täcke slängt i en manchestersoffa, en behändig kamera på matsalsbordets rödblommiga duk. Ändå är lägenheterna märkligt anonyma; det är svårt att tänka sig att människor skulle kunna äta frukost, älska och vara förbannade här.

 

    Bäckström har fotograferat människors hem och bilderna ska ingå i ett arkiv för reklam- och filmbolag. Rummen är sparsmakade och smakfulla, som där allt utom träbordet går i rött och svart och tv:n står på golvet. Det är såna här hem reklam- och filmmakare är intresserade av - boendemiljöer för en lycklig, lyckad medelklass.

Fotografiet där ett pingisbord upptar nästan hela bildytan och bara en madrass skymtar på golvet kommer nästan som en befrielse. Här blir hemmet något mer än en uppvisningsplats av de rätta identitetsskapande prylarna.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet