Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Komedi? Inte bara

Agneta Ahlin som Shirley Valentine.   Agneta Ahlin som Shirley Valentine. Foto: MIKAEL REUTERBERG

    När Agneta Ahlins Shirley Valentine efter paus landar på sin grekiska strand och byter Citypendelns uniform mot solhatt och sandaler lossnar det på Lasse i Parkens scen. Då släpper Agneta Ahlins sitt knyckiga kroppsspråk och rollfiguren får den charm den ska ha.

Willy Russells monolog från 1986 för frustrerad trebarnsmamma och köksvägg är en kedja dråpliga historier ur vardagen. Den om julpjäsen där sonen fixar så att Jesus och Maria får plats i härberget - "Men vi hade ju bokat!" - är oslagbar. Agneta Ahlins kärleksfulla imitation av dottern som flyttar hem och vill uppvaktas med O"Boy av morsan får varje mamma i publiken att förstå att Shirley gör helt rätt som drar.

 

    Det är framför allt texten som håller fast intresset här. När Agneta Ahlins Shirley bitvis ger ett så vilset intryck, är en förklaring att figuren inte riktigt bottnar någonstans. Översättningen av Mikael Reuterberg, som även står för den idéfattiga regin, har inte bestämt sig för om "hemma" är England på 80-talet eller Sverige i dag. Agneta Ahlins Shirley varvar det flickaktigt koketta med grotesk fars. Men Shirley Valentine är ingetdera, inte ens en renodlad komedifigur. Hon är en skärpt kvinna som med humor och värme reagerar på den väg livet har tagit. Och som gör något åt det, fast motsträvigt.

När Agneta Ahlin tillåts vara den hon är: en skärpt komedienn, både medelålders och erfaren, är denna Shirley Valentine som bäst.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet