Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

… och knavrarna rasslar trivsamt

    N.H.O. står för Nyckelharpsorkestern. Den världsunika som spelar sexstämmiga polskor och valser på DRONE Records (DROCD 032)

Tilltaget att bunta ihop sex av Sveriges ledande nyckelharpister i en ensemble – Niklas Roswall, Johan Hedin, Ola Hertzberg, Henrik Eriksson, Marcus Svensson och Olov Johansson – är förstås en alldeles galen idé. Och genial.

Av de folkmusikinstrument som överlevt globaliseringens käftar har nyckelharpan inte bara klarat sig, den är satt i ständig förnyelse. Byss-Calle och Eric Sahlström har blivit popartister.

 

    Så lyssna till sex stycken harpor samtidigt! Hör tonförrådet, klangfärgen, bordunen och ackordspelet och det trivsamma rasslet från själva nycklarna eller knavrarna.

Denna allmogen för 2000-talet är inte helt lätt att beskriva. Men låter som en mullig stråkkvartett med en silvrig, sirlig, öppen klang. Eller tänk dig ett dragspel som spelas med stråke!

 

    Dessutom har varje låt sin särskilda tillkomsthistoria. Klinten skrevs på Nygatan 39 i Visby i ett litet gult hus. På en madrass på golvet i den tomma lägenheten blev Slängpolskan från Skarpnäck till. Herrgårdspolskan föddes tack vare utsikten från Åkeröd slott. Och i Dalbergsån simmade en fet asp som blev uppmetad och gav namn åt låten Aspen.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet