Aftonbladet
Dagens namn: Naemi, Naima
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Motstånd i det lilla

Greider.   Greider.

    Antagligen var antologin Poeter mot krig tänkt som ett akut debattinlägg. Kanske kan det tyckas sent, för att inte säga opassande, när krigsbilderna ersatts av semesterbestyr, att nu dra upp den där trista gamla Irakhistorien igen.

Det är det inte.

Krigen tar inte slut. Särskilt inte detta, det som förklarats evigt.

53 etablerade och oetablerade poeter skriver, förenade endast av motviljan mot omotiverade lemlästningar.

Ilsket, makabert, roligt och mångtydigt, med mycket barn och bomber i obehagliga kombinationer. Själva mängden röster och deras spretighet blir till ett kollektivt sabotage mot krigsretorikens indelning i ont och gott. Det är befriande.

 

    Kanske kan denna motståndshandling i det lilla läsas också som en illustration till det forskarna brukar kalla "erfarenhet av globalisering".

Det gäller både bokprojektet i sig - ett av flera liknande i olika länder - och många av bidragen, som uttrycker en gränslös samtidighet, där fasorna inte alls bara utspelas någon annanstans. Göran Greider hör kriget övervinnas i Berwaldhallen. Anna Jörgensdotter bekräftar och upplöser därmed avståndet mellan Sandviken och Irak. Och Jenny Wrangborg, som skriver om det organiserade krigsmotståndet, återkallar känslan från gatudemonstrationerna de där vinterveckorna:"De säger att bergen börjat röra på sig/ att priserna sjunker och att någon,/ någon på andra sidan jorden har vägrat att betala."

Det är inte nytt. Men aktuellt.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet