Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

IFK Sunt Förnuft

    I Att tänka som en filosof vill den brittiske journalisten Nicholas Fearn få vanligt folk att förstå att vi alla kan använda de stora västerländska filosofernas metoder i vår vardag. "Vi", alla, tillsammans, alltså. Det är viktigt för Fearn att etablera något som liknar en lagkänsla.

Läsarna och Fearn utgör i den här boken ett slags IFK Sunt Förnuft med helyllekonservativa värderingar. Filosoferna är "dom andra", men egentligen är de också nästan vi - vi kan i alla fall bli som de, kanske till och med bättre. Fearn menar att det som utmärker genierna är att "deras verk är helt igenom självständiga men på samma gång oerhört lätta att ta efter". Eftersom filosoferna var lika insnöade som de var smarta, och levde stormiga, krisiga liv kan vi nu, med Fearn som coach, träna upp oss i att använda deras verktyg på mer rationella och klartänkta sätt.

 

    I tjugofem kapitel på tio-femton sidor rusar vi tillsammans genom tjugofyra av de stora västerländska tänkarna, från Thales till Derrida. Det går fort och lätt och är bitvis faktiskt roligt.

Rolig är däremot inte känslan av att vi ska använda alla dessa filosofiska idéer på Fearns sätt, och bli ännu bättre på att vara supernormala lagommänniskor som tycker lika om allt.

Jag tror inte ens att "vi" finns.

Jenny Tunedal
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet