Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vem är i bild?

Igor Stravinskij, porträtterad av Arnold Newman 1946. Igor Stravinskij, porträtterad av Arnold Newman 1946.

    Det finns passbilder och det finns porträttfotografier. Bilder av människor som på ett mytologiskt sätt uppslukas av miljön omkring dem. Författaren med sin obäddade säng. Dirigenten med sin långa taktpinne. Presidenten vid sin telefonväxel. Målaren och hans terpentindoftande hårlockar.

Bilder att sjunka in i hur länge som helst, i produktiv kontemp-lation.

Framför mästerfotografen Arnold Newmans (född 1918) porträtt går klockslagen i varandra. Det är visserligen stillbilder. Men de rör sig med ljusets och skuggornas hjälp.

Ta det kända ögonblicket av kompositören Igor Stravinskij lutad mot en tjurliknande Bösendorfer-flygel. Året är 1946. Sedan ett år är Igor amerikansk medborgare och har börjat visa en hittills okänd sida, den ekonomiska. Han gräver ner sig i det förflutna, och genom att ta bort och lägga till några toner i tidigare musik erhåller han ny copyright för gammal nött musik! Och han är medveten om sitt värde. Vill gärna in i filmbranschen.

Se bildkompositionen. Inte är det svårt att föreställa sig hur Stravinskijs musik från efterkrigstiden låter. Den strama Symfonin i tre satser (1945). Den balanserade baletten Orpheus (1947). Den kärva, sköna katolska mässan för kör och blåsare (1948).

Så fångar Arnold Newman Igor och hans värld med ett enda knapptryck. Klick! Strömlinjeformad modernism! Det är mästerligt.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet