Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ett måste för Dante-diggaren

Dante Alighieri, målad av Giovanni Del Ponte.   Dante Alighieri, målad av Giovanni Del Ponte.

    Någon gång kring 1312 lade messer Dino Compagni sista handen vid sin bittert partiska Krönika över händelser som inträffat under hans livstid om mord och partistrider i hemstaden Florens. Den trycktes först på 1700-talet och har nu till slut kommit i svensk översättning av Paul Enoksson under titeln Florentinsk krönika (Atlantis).

Varför ska vi intressera oss för denna uppvisning i medeltida mordglädje och evigt mänsklig svaghet?

Stilen är berömd och går väl fram i översättningen. Men det finns fler skäl. Den någorlunda beläste studsar ideligen till vid namn och händelser. Bland landsförvisade och dödsdömda i april 1303 hittar vi en viss " Dante Alighieri som var ambassadör i Rom". Därtill notarien "ser Petrarca " - det vill säga den store kärleksdiktarens fader. Flera andra av "den ljuva stilens" pionjärer agerar med dolk i hand. Detta är helt enkelt urkällan till de flesta berömda anekdoter från Dantes tid - misshandeln av den åldrige påven Bonifatius VIII, förgiftandet av hans efterträdare Benedictus XI med ett fikon och så vidare.

Vendettan mellan familjerna Cerchi och Donati för tankarna till Romeo och Julia. Och nog inser man att det är ur precis den här miljön som Machiavelli senare framgått när det konstateras att: "Ett mord skapar inte större hat än blessyrer." Lika bra att slå till rejält om man nu är igång!

 

    Poetfamiljen Cavalcanti är evigt bortgjord den dag de inte slår tillbaka med rejäl mordbrand. De betraktas som fega och förlorar sina anhängare. Florens är ett politiskt Inferno.

Ett måste för Dante-diggaren, grym underhållning för alla.

Göran Hägg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet