Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

De vill ju slippa euron!

    Per Hörnsten är ansvarig för opinionsinstitutet Demoskops undersökningar. Redan efternamnet anar förtroende. Hörnsten vill muntra upp den ja-sida som med så väldiga resurser vill övertyga om eurons befriande kraft. Alltså låter Hörnsten meddela att nej-sidans ledning till stor del är illusion. Hörnstens artikel, publicerad den 31 juli på DN:s debattsida, kommer att med välvilja citeras på bekymrade ledarsidor och i kommenterande nyhetstext.

 

    Jag fäster mig vid ett av hans hjälpargument för ja-sidan.

Utlandssvenskarna, skriver han, "är mer positiva än genomsnittet till euron". Något mätresultat redovisas dock inte.

Utlandssvensk som jag i praktiken är och med placering i London, tillsammans med 40 000 andra svenskar, vill jag ifrågasätta Hörnstens grovhuggna tes.

En stor del av utlandssvenskarna i London är där av skatteskäl; de är livrädda eller åtminstone rädda om sina skattesatser inför en EMU-anslutning. De bor i London för att slippa euron och litar mer på Gordon Brown än den svenske finansministern Ringholm.

Ja-sidan med propagandakontor i London har ett elände att värva folk.

Nej-sidan som inte har öppnat utlandskontor kan se fram emot seger i Storbritannien.

Hörnsten, som räknar med att casha in två procent plus till ja-sidan från utlandet, befinner sig, för att använda hans eget bildspråk, på avsevärd fallhöjd.

 

Olle Svenning

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet